Logo
Srpsko geološko društvo (SGD) je dobrovoljna naučna organizacija geologa Srbije. Srpsko geološko društvo je osnovano 1891. godine, sa zadatkom: „da geološki proučava srpske i ostale zemlje Balkanskog poluostrva i da svoje članove i ostale zainteresovane obaveštava o dostignućima geologije i srodnih nauka"

VESTI I OBAVEŠTENJA


Predavanje – Sekcija za naftnu geologiju i geofiziku SGD-a

Objavljeno: 19.11.2022. - 23:08 | Autor: |
  Poštovane koleginice i kolege, Departman za geofiziku Rudarsko-geološkog fakulteta i Sekcija za naftnu geologiju i geofiziku SGD-a vas pozivaju na predavanje pod nazivom: Reflektivna seizmometrija za istraživanje metaličnih mineralnih sirovina: 2D, 3D i tehnike mašinskog učenja, koje će održati dr Magdalena Marković Juhlin (Uppsala University) u četvrtak 24.11.2022. u Svečanoj sali Rudarsko-geološkog fakulteta sa početkom u 10 časova.   Dobrodošli!

Simpozijum u Svilajncu: Putovanje kroz vreme – Rekonstrukcija zatvaranja Tetisa na Balkanu

Objavljeno: 31.10.2022. - 14:29 | Autor: |
Poštovane kolege, sa zadovoljstvom vas pozivamo na simpozijum pod nazivom: Putovanje kroz vreme - Rekonstrukcija zatvaranja Tetisa na Balkanu - Travel in Time-Reconstruction of the Tethys’ waning in the Balkans. Simpozijum seodržava u okviru projekta „Rekonstrukcija zatvaranja Tetisa na Balkanu-RECON TETHYS“ koji je dobio podršku na pozivu Fonda za nauku RS„Ideje“. Skup je takođe podržan od strane Srpske akademije nauka i umetnosti-odbor za geodinamiku, i Srpskog geološkog društva- sekcija za MKPG. Simpozijum će se održati u Svilajncu, u Prirodnjačkom centru, 4. novembra (petak) 2022., sa početkom u 9:30. Više detalja o simpozijumu možete videti na ovom linku. Zbog ograničenog broja mesta za simpozijum u Svilajncu, potrebno je da se svi zainteresovani prijave kolegi Dejanu Preleviću na email: dejan.prelevic@rgf.bg.ac.rs".

Predavanje Marine Lazarov sa Leibniz Universität – 25. 10. 2022. god

Objavljeno: 19.10.2022. - 10:56 | Autor: |
U organizaciji Sekcije za mineralogiju, petrologiju, geohemiju i sedimentologiju Srpskog geološkog društva, u utorak 25. 10. 2022. god., Marina Lazarov, Research fellow at Leibniz Universität Hannover, Germany, održaće predavanje sa temom „USE OF TRACE ELEMENT AND STABLE METAL ISOTOPES FOR DETERMINATION OF ORE-FORMING PROCESSES“. Predavanje će se održati u svečanoj sali Departmana za mineralogiju, kristalografiju, petrologiju i geohemiju, Studentski trg 16, IV sprat, sala 733, sa početkom u 12:00.

Skup u SANU posvećen karstu – 21.10.2022. godine

Objavljeno: 17.10.2022. - 13:09 | Autor: |
U petak 21.10.2022 sa početkom u 9:30 u SANU održava se naučni skup povodom Medjunarodne godine pećine i karsta. Program je u attachmentu. Ulaz je naravno slobodan. Narednog dana je ekskurzija u karst Kučaja i Beljanice za učesnike koji su se za nju prijavili. Ova godina je bila obeležena sa nekoliko konferencija o karstu, ili je on bio jedna od tema skupa. EUROKARST 2022 u Malagi, Man & Karst na Siciliji, skup na Geografskom fakultetu, pored toga i 22 Kongres CBGA u Plovdivu, 5th IAH CEG konfrencija u Sloveniji, 16 HG Srpski Simpozijum o hidrogeologiji. Ovaj skup u SANU je završetak tog ciklusa. Veliki pozdrav, Zoran Stevanović

125 godina Hidrogeologije u Srbiji

Objavljeno: 04.10.2022. - 14:11 | Autor: |
  Poštovane koleginice i kolege, članovi društva, povodom obeležavanja jubileja 125 godina Hidrogeologije u Srbiji, Srpskom geološkom društvu uručena je povelja za doprinos razvoju Hidrogeologije u Srbiji. U ime Društva zahvaljujemo se naučnom odboru skupa. Uprava SGD

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2022

Objavljeno: - 14:04 | Autor: |
  Treću godinu za redom ENGIE projekat i Srpsko geološko društvo učestvovali su na tradicionalnoj manifestaciji NOĆ ISTRAŽIVAČA (slike možete pogledati OVDE). Za razliku od prethodne dve godine, kada se ova manifestacija, zbog pandemije, održavala, elektronski (2020. godine) ili u nešto smanjenom obimu (2021. Kalemegdan), ove godine su se mnogobrojne aktivnosti održavale na više lokacija u Beogradu 30.09. i 01.10. , kao i u gradovima širom Srbije. Naš, geološki štand, nalazio se na platou ispred Prirodno-matematičkog fakulteta (petak (30.09.  od 16-22:00), gde smo  se družili sa decom različitog uzrasta od predškolaca do srednjoškolaca. Naše mlade koleginice Ana Zeković, Natalija Batoćanin, Jelena Stefanović, Anastasija Ninić i Bojana Nikolić su kroz igru i zanimljive zadatke otkrivale najmlađima, a i starijima, geološke tajne naše plave planete. Zainteresovani su u velikom broju iskoristili priliku da posete i upoznaju se sa lepotama i značajem minerala i stena koji se nalaze u Mineraloškom muzeju - Zbirci stena i minerala, na  departmanu za Mineralogiju, kristalografiju, petrologiju i geohemiju, Rudarsko-geološkog fakulteta, na Studentskom trgu. Sjajnoj organizaciji i druženju doprineli su i prof. dr  Dejan Prelević, šef Departmana za mineralogiju, kristalografiju, petrologiju i geohemiju i kustos Muzeja dr Alena Zdravković, koji su pokazali beskrajno strpljenje za sva pitanja malih radoznalaca. Takođe, veliku pomoć su nam pružili i mladi saradnici Kristijan  Sokol i Filip Stojanović. Kako je to izgledalo možete videti u galeriji. Svima veliko hvala!   Rukovodilac ENGIE projekta za Srbiju Meri Ganić

Predavanje u okviru Sekcije za naftnu geologiju i geofiziku

Objavljeno: 19.09.2022. - 17:36 | Autor: |
  Poštovane koleginice i kolege,   Departman za geofiziku Rudarsko-geološkog fakulteta i Sekcija za naftnu geologiju i geofiziku Srpskog geološkog društva vas pozivaju na predavanja: "3D IP and TDEM, with Canadian case studies" "Borehole Gravity for Carbon capture and storage underground and Carbon Mineralization" koja će održati Kris Nind (Chris Nind, Abitibi Geophysics) u Svečanoj sali Rudarsko-geološkog fakulteta u četvrtak 22.09.2022. godine u 15 časova. Predavanje je namenjeno studentima svih nivoa studija, nastavnicima i istraživačima, kao i zaposlenima u privredi.   Dobrodošli!