ENGIE

ENGIE

https://www.engieproject.eu

Пројекат ‘ЕNGIE – Охрабривање девојчица да студирају геонауке и геоинжењеринг’ има за циљ да усмери интересовање девојчица од 13-18 година за студије геонаука и сродних инжењерских дисциплина. Пошто се одлуке о каријери доносе генерално у овом животном добу, пројекат ће, очекивано, побољшати родну равноправност у областима ових дисциплина. Пројекат се спроводи кроз неколико активности са различитим циљевима:

Подстицање интересовања

Повећати интересовање младих девојака за студије геонаука и гео-инжењеринга

Родна равноправност

За побољшање родне равноправности у областима ових дисциплина

Општи образац родне равноправности у геологији, посебно у секторима истраживања и експлоатације минерала, дефинитивно је неуравнотежен. Више или мање га карактеришу мушкарци и стабилни мушки стереотипи у готово свим деловима пословних кластера, у друштву и професионалним заједницама, као и у образовању и истраживању. Међутим, студије потврђују да су различити тимови креативнији и иновативнији.

Подизање свести

Подржите активности подизања свести у 22 европске земље

Развијаће се стратегија за подизање свести и успостављаће се међународна мрежа за сарадњу између заинтересованих страна. Ове акције укључују породичне научне догађаје, програме на отвореном, школске научне клубове, појете рудницима, програме менторства, међународне студентске конференције, могућности објављивања и доделе награда, летње курсеве наставницима који предају геологију у оквиру својих предмета (нпр. географије) и израду образовног материјала.

Српско геолошко друштво заједно са Европском федерацијом геолога је партнер у реализацији пројекта ЕNGIE.

Неке значајније активности у оквиру пројекта ENGIE током 2021. године, можете погледати на следећем линку: ENGIE_2021

Вести (октобар 2022. год.) ——-> погледајте овде!