Logo
Српско геолошко друштво (СГД) је добровољна научна организација геолога Србије. Српско геолошко друштво је основано 1891. године, са задатком: „да геолошки проучава српске и остале земље Балканског полуострва и да своје чланове и остале заинтересоване обавештава о достигнућима геологије и сродних наука"

ВЕСТИ И ОБАВЕШТЕЊА


Радионица: Примена ПЕРЦ-а у Србији

Објављено: 07.08.2023. - 17:09 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге,   ОВДЕ можете преузети позивницу за учествовање у радионици: Примена ПЕРЦ-а у Србији коју организује Удружење за развој геологије и рударства, и СГД - Секција ЕФГ. Молимо Вас да уколи сте заинтересовани извршите пријаву на razvojgeologijeirudarstva@gmail.com   Надам се да се видимо у септембру. Срдачно Слободанка Лазарев

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ИЗ ГРЧКЕ

Објављено: 03.08.2023. - 15:33 | Аутор: |
Српско геолошко друштво, секција за Економску геологију, била је организатор посете делегације грчких студената чланова студентског оделења Удружења економских геолога, у периоду од 1-7 јула 2023. године. Током посете Србији, поред обиласка Универзитета у Београду – Рударско-геолошког факултета и Музеја Николе Тесле, акценат је био на упознавању са нашим лежиштима минералних сировина, али и културно-историјским споменицима. Том приликом обишли смо у понедељак 3. јула лежиште и површински коп Дрмно, а након тога и Виминацијум. На путу за Жагубицу свратили смо и до манастира Горњак. У уторак 4. јула домаћин нам је била компанија Данди Племенити Метали, где су колеге из грчке упознате са геолошким истраживањима лежишта злата у седиментима, као и са најновијим открићем лежиштем Чока Ракита. У петак 5. јула обишли смо предузеће Златна Река Ресурси, где су нас домаћини упознали са начином истраживања полиметаличних лежишта на Рогозни. Током поподнева истог дана обишли смо и стари град Маглич, користећи скелу за превоз. Последњег теренског дана 6. јула обишли смо компанију Rio Sava Exploration у Лозници, где је студентима презентован начин и резултати истраживања лежишта јадарита и бората. Током посете свим локацијама студентима је било омогућено и упознавање са карактеристичним интервалима језгра, што је допринело бољем разумевању геолошке проблематике истраживања лежишта. У име Српског геолошког друштва захваљујем се свим колегама из наведених компанија на помоћи у организацији и реализацији ове стручне екскурзије. Више о посети грчких студената у оригиналном тексту на енглеском.

Предавање секције за минералогију, петрологију, геохемију и седиментологију

Објављено: 19.06.2023. - 16:01 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге, у организацији Секције за минералогију, петрологију, геохемију и седиментологију Српског геолошког друштва у понедељак, 26. јуна 2023., у 11:00 часова, одржаће се предавање: Illuminating mantle metasomatismProf. Stephen Foley, ARC Centre for Core to Crust Fluid Systems, Macquarie University, Australia    Предавање ће се одржати у Свечаној сали Департмана за минералогију, кристалографију, петрологију и геохемију, у згради Хемијског факултета на Студентском тргу број 16, IV спрат, сала 733. ДОБРОДОШЛИ!

Обавештење – ЕГФ

Објављено: 29.05.2023. - 13:18 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге, Са задовољством вас обавештавамо да је наше друштво било домаћин овогодишњег пролећног састанка делегата Европске Федерације Геолога (ЕФГ), као и суорганизатор семинара о PERC стандарду приказивања резултата геолошких истраживања ресурса и резерви минералних сировина. На скупу је учествовало 55 домаћих и иностраних стручњака, од којих 9 онлајн, а курс је одржао Едмунд Сајдс. Захваљујемо се свим учесницима семинара, а нарочито нашим уваженим спонзорима компанијама ДПМ Авала, Златна Река Ресурси, Јантар групи и Таш групи. Управа СГД

Конференцијa „ВОДЕ У ОСЈЕТЉИВИМ И ЗАШТИЋЕНИМ ПОДРУЧЈИМА“

Објављено: 12.05.2023. - 15:56 | Аутор: |
  Драге колегинице и колеге, позивамо вас на међународну конференцију „ВОДЕ У ОСЈЕТЉИВИМ И ЗАШТИЋЕНИМ ПОДРУЧЈИМА“ која ће се у организацији Европске асоцијације за воде одржати од 10-13. априла 2024. у Пули. Више детаља можете пронаћи на сајту: https://www.wspa2024.org/. Регистрациони лист можете преузети ОВДЕ.   ДОБРОДОШЛИ!

Предавања колега са француског универзитета ENPC Paris Tech

Објављено: 06.05.2023. - 16:07 | Аутор: |
  Поштовани чланови и пријатељи, у периоду од 07. - 09. маја 2023. године боравиће у Београду делегација француског универзитета ENPC Paris Tech (Ecole Nationale des Ponts et Chausses). Домаћини посете су Београдски универзитет, Српска академија наука и уметности, Грађевински факултет и Удружење Милутин Миланковић. Поводом тога биће одржана предавања колега из Париза и то:   Понедељак 08. мај у 11:00 часова, Свечана сала Универзитета у Београду зграда Ректората, Студентски Трг број 1 проф. Даниел Шерцер - Интеракција климатских промена и прекидних временских серија: од Миланковићевих 30 -70 хиљада година до милисекунди у турбулентним процесима   Уторак 09. Мај у 10:00 часова, Грађевински факултет, Булевар краља Александраа 73 др Јулија Чигуринска - Коришћење достигнућа пројекта RainGain у краткорочној прогнози јаких пљускова са фином временском и просторном резолуцијом за прогнозу и управљање урбаним поплавама   ДОБРОДОШЛИ! Удружење Милутин Миланковић

ОБАВЕШТЕЊЕ – Геолошки гласник

Објављено: 28.04.2023. - 12:40 | Аутор: |

Поштоване колегинице и колеге,

обавештавамо вас да је ЈУ Завод за геолошка истраживања у припреми осамнаестог редовног издања научно-стручног часописа Геолошки гласник. У циљу презентације резултата истраживања из области различитих геолошких дисциплина и развоја геологије у Црној Гори, позивамо вас да узмете активно учешће на слању ваших научних и стручних радова. Рок за слање радова је 15. септембар 2023. године. Упуство за писање и слање радова налази се ОВДЕ. Такође, најлепше Вас молимо да ово обавештење проследите колегама, студентима и осталим потенцијално заинтересованима. Срдачан поздрав, ЈУ Завод за геолошка истраживања

III Конгрес геолога Босне и Херцеговине

Објављено: 27.04.2023. - 14:32 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге, ОВДЕ можете видети Прво обавештење за III Конгрес геолога Босне и Херцеговине које ће се одржати у периоду: 21.-23. септембар у Неуму. Молимо Вас да проследите ову информацију својим контактима и пријатељима.

Секција за МПГС СГД-а – најава предавања

Објављено: 05.04.2023. - 10:10 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге,   позивамо Вас да присуствујете семинару о примени EBSD методе у организацији Секције за минералогију, петрологију, геохемију и седиментологију Српског геолошког друштва који ће се одржати у среду 12.04.2023. године. Планирана су следећа предавања:
  • EBSD – нова минералошка метода у лабораторији за електронску микроскопију РГФ-а
Предавач др Дејан Прелевић, Универзитет у Београду, Рударско-геолошки факултет,
  • EBSD - примена у карактеризацији микроструктуре металних материјала
Предавач др Тамара Радетић, Универзитет у Београду, Технолошко-металуршки факултет,
  • Примена ЕBSD методе у магматској петрологији и рудној минералогији
Предавач др Зоја Вукмановић, School of Environmental Sciences, University of East Anglia, Велика Британија.   Предавањa ће се одржати у свечаној сали Департмана за минералогију, кристалографију, петрологију и геохемију, у згради Хемијског факултета на Студентском тргу број 16, IV спрат, сала 733, са почетком у 10:00.   ДОБРОДОШЛИ!