Logo
Српско геолошко друштво (СГД) је добровољна научна организација геолога Србије. Српско геолошко друштво је основано 1891. године, са задатком: „да геолошки проучава српске и остале земље Балканског полуострва и да своје чланове и остале заинтересоване обавештава о достигнућима геологије и сродних наука"

ВЕСТИ И ОБАВЕШТЕЊА


Записник седнице управе СГД

Објављено: 01.12.2022. - 09:28 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге, јесења седница управе СГД одржана је 25.10.2022. год. у просторији СГД-а на Рударско-геолошком факултету. Записник управе Српског геолошког друштва можете пронаћи на страници Е-библиотеке.  

Предавање – Секција за нафтну геологију и геофизику СГД-а

Објављено: 19.11.2022. - 23:08 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге, Департман за геофизику Рударско-геолошког факултета и Секција за нафтну геологију и геофизику СГД-а вас позивају на предавање под називом: Рефлективна сеизмометрија за истраживање металичних минералних сировина: 2Д, 3Д и технике машинског учења, које ће одржати др Магдалена Марковић Јухлин (Uppsala University) у четвртак 24.11.2022. у Свечаној сали Рударско-геолошког факултета са почетком у 10 часова.   Добродошли!

Симић: Треба нам широк дијалог о рударству и геолошким истраживањима

Објављено: 10.11.2022. - 17:14 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге,   ОВДЕ можете прочитати интервју за дневни лист Политика где су говорници били колега Душан Симић, директор компаније Јантар група, као и председник Српског геолошког друштва и професор Рударско-геолошког факултета Владимир Симић.    

Симпозијум у Свилајнцу: Путовање кроз време – Реконструкција затварања Тетиса на Балкану

Објављено: 31.10.2022. - 14:29 | Аутор: |
Поштоване колеге, са задовољством вас позивамо на симпозијум под називом: Путовање кроз време - Реконструкција затварања Тетиса на Балкану - Travel in Time-Reconstruction of the Tethys’ waning in the Balkans. Симпозијум сеодржава у оквиру пројекта „Rekonstrukcija zatvaranja Tetisa na Balkanu-RECON TETHYS“ који је добио подршку на позиву Фонда за науку РС„Идеје“. Скуп је такође подржан од стране Српске академије наука и уметности-одбор за геодинамику, и Српског геолошког друштва- секција за МКПГ. Симпозијум ће се одржати у Свилајнцу, у Природњачком центру, 4. новембра (петак) 2022., са почетком у 9:30. Више детаља о симпозијуму можете видети на овом линку. Због ограниченог броја места за симпозијум у Свилајнцу, потребно је да се сви заинтересовани пријаве колеги Дејану Прелевићу на емаил: dejan.prelevic@rgf.bg.ac.rs".

Предавање Марине Лазаров са Leibniz Universität – 25. 10. 2022. год

Објављено: 19.10.2022. - 10:56 | Аутор: |
У организацији Секције за минералогију, петрологију, геохемију и седиментологију Српског геолошког друштва, у уторак 25. 10. 2022. год., Марина Лазаров, Research fellow at Leibniz Universität Hannover, Germany, одржаће предавање са темом „USE OF TRACE ELEMENT AND STABLE METAL ISOTOPES FOR DETERMINATION OF ORE-FORMING PROCESSES“. Предавање ће се одржати у свечаној сали Департмана за минералогију, кристалографију, петрологију и геохемију, Студентски трг 16, IV спрат, сала 733, са почетком у 12:00.

Skup u SANU posvećen karstu – 21.10.2022. godine

Објављено: 17.10.2022. - 13:09 | Аутор: |
U petak 21.10.2022 sa početkom u 9:30 u SANU održava se naučni skup povodom Medjunarodne godine pećine i karsta. Program je u attachmentu. Ulaz je naravno slobodan. Narednog dana je ekskurzija u karst Kučaja i Beljanice za učesnike koji su se za nju prijavili. Ova godina je bila obeležena sa nekoliko konferencija o karstu, ili je on bio jedna od tema skupa. EUROKARST 2022 u Malagi, Man & Karst na Siciliji, skup na Geografskom fakultetu, pored toga i 22 Kongres CBGA u Plovdivu, 5th IAH CEG konfrencija u Sloveniji, 16 HG Srpski Simpozijum o hidrogeologiji. Ovaj skup u SANU je završetak tog ciklusa. Veliki pozdrav, Zoran Stevanović

125 година Хидрогеологије у Србији

Објављено: 04.10.2022. - 14:11 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге, чланови друштва, поводом обележавања јубилеја 125 година Хидрогеологије у Србији, Српском геолошком друштву уручена је повеља за допринос развоју Хидрогеологије у Србији. У име Друштва захваљујемо се научном одбору скупа. Управа СГД

ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2022

Објављено: - 14:04 | Аутор: |
  Трећу годину за редом ENGIE пројекат и Српско геолошко друштво учествовали су на традиционалној манифестацији НОЋ ИСТРАЖИВАЧА (слике можете погледати ОВДЕ). За разлику од претходне две године, када се ова манифестација, због пандемије, одржавала, електронски (2020. године) или у нешто смањеном обиму (2021. Калемегдан), ове године су се многобројне активности одржавале на више локација у Београду 30.09. и 01.10. , као и у градовима широм Србије. Наш, геолошки штанд, налазио се на платоу испред Природно-математичког факултета (петак (30.09.  од 16-22:00), где смо  се дружили са децом различитог узраста од предшколаца до средњошколаца. Наше младе колегинице Ана Зековић, Наталија Батоћанин, Јелена Стефановић, Анастасија Нинић и Бојана Николић су кроз игру и занимљиве задатке откривале најмлађима, а и старијима, геолошке тајне наше плаве планете. Заинтересовани су у великом броју искористили прилику да посете и упознају се са лепотама и значајем минерала и стена који се налазе у Минералошком музеју - Збирци стена и минерала, на  департману за Минералогију, кристалографију, петрологију и геохемију, Рударско-геолошког факултета, на Студентском тргу. Сјајној организацији и дружењу допринели су и проф. др  Дејан Прелевић, шеф Департмана за минералогију, кристалографију, петрологију и геохемију и кустос Музеја др Алена Здравковић, који су показали бескрајно стрпљење за сва питања малих радозналаца. Такође, велику помоћ су нам пружили и млади сарадници Кристијан  Сокол и Филип Стојановић. Како је то изгледало можете видети у галерији. Свима велико хвала!   Руководилац ENGIE пројекта за Србију Мери Ганић

Предавање у оквиру Секције за нафтну геологију и геофизику

Објављено: 19.09.2022. - 17:36 | Аутор: |
  Поштоване колегинице и колеге,   Департман за геофизику Рударско-геолошког факултета и Секција за нафтну геологију и геофизику Српског геолошког друштва вас позивају на предавања: "3D IP and TDEM, with Canadian case studies" "Borehole Gravity for Carbon capture and storage underground and Carbon Mineralization" која ће одржати Kris Nind (Chris Nind, Abitibi Geophysics) у Свечаној сали Рударско-геолошког факултета у четвртак 22.09.2022. године у 15 часова. Предавање је намењено студентима свих нивоа студија, наставницима и истраживачима, као и запосленима у привреди.   Добродошли!