Успешно реализована екскурзија мађарских геолога “Кроз Динариде Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине”

Објављено: 24.09.2019. - 14:46 | Аутор: | У категорији:

Приредио: Зоран Стевановић

Стручна екскурзија (геотрип) са учешћем 22 геолога чланова Мађарског геолошког друштва (МГД), Геолошког завода Мађарске, Универзитета у Будимпешти, Сегедину, Мишколцу, Шопрону као и других институција и приватних компанија, је успешно реализована у периоду 8-16 септембар 2019. Групу учесника из Мађарске предводили су потпредседник МГД Szabolcs Leél-Őssy и секретари у претходном мандату Tibor Cserny и Babinszki Edit, док су водичи и организатори са стране СГД били професори Зоран Стевановић и Драган Миловановић. Ова екскурзија је планирана и реализована као део заједничких активности у оквиру Уговора о сарадњи два друштва закљученог током јуна 2015.

Почетак путовања по нашим теренима обележен је скромним пријемом за учеснике 9. септембра на Рударско-геолошком факултету, којом приликом је учеснике поздравила председница СГД Мери Ганић. Током екскурзије су посећени следећи локалитети Динарида Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине:  брана и акумулација Стубо-Ровни код Ваљева, Перућац брана и карстно врело, Тара и терцијарни басен Кремне, Златибор, манастир Милешева, Плеваљски угљени басен, Ђурђевића Тара, глацијално Црно језеро на Жабљаку, Дурмиторски “попречни профил” преко Трса, акумулација Пива на делу код Плужина, карстне појаве, бране и акумулације Никшићког поља, извориште Боље сестре за снабдевање водом Црногорског приморја, Вирпазар, Котор и карстни извори дуж обале Боке Которске, “Камено море” изнад Рисна, Граховско поље, Требиње и систем ХЕ Требишњице, Попово поље, пећина Вјетреница, стећци код Столца, врело Буне у Благају, Мостар, Сарајево, Романија.

За време екскурзије група учесника је учествовала у сплаварењу Таром, док су сви имали прилике да крстаре Скадарим језером захваљујући подршци Регионалног водовода Црногорског приморја.

Техничку и организациону подршку пружили су геолози, представници Геолошког друштва Црне Горе Слободан Радусиновић и Мартин Ђаковић, док је Заменик министра за пољопривреду и рурални развој ЦГ Момчило Благојевић заједно са директором Републичког Геолошког завода ЦГ Зораном Јанковићем, угостио све учеснике у етно селу Брезно. У име Регионалног водовода Црногорског приморја Иван Шпадијер, Маријана Зеновић и Снежана Ђуровић су били домаћини групе у ресторану “Плантаже” код Вирпазара. Милан Влаховић из ЕП ЦГ пружио је потребне информације о појавама и објектима Никшићког поља.

Захваљујући лепом времену, доброј енергији и атмосфери која је владала током читавог путовања, и посебно гостопримству колега и водича екскурзије у Црној Гори све је протекло у најбољем реду. О томе сведоче и пригодни поклони – карте и књиге, као и топле речи захвалности на организацији и вођењу упућене од стране мађарских колега. Уз то упућени су и позиви за проширење сарадње наших друштава и посету наших геолога скуповима који ће бити организовани у наредном периоду.

Драган Миловановић припрема и пригодан филм о овом путовању који ће бити доступан преко линка на сајту СГД.

За учитавање пуне резолуције фотографија, молимо вас да кликнете на жељену фотографију, па поново кликните на исту када се самостално прикаже.