ПОСЕТА СТУДЕНАТА ИЗ ГРЧКЕ

Објављено: 03.08.2023. - 15:33 | Аутор: | У категорији:

Српско геолошко друштво, секција за Економску геологију, била је организатор посете делегације грчких студената чланова студентског оделења Удружења економских геолога, у периоду од 1-7 јула 2023. године. Током посете Србији, поред обиласка Универзитета у Београду – Рударско-геолошког факултета и Музеја Николе Тесле, акценат је био на упознавању са нашим лежиштима минералних сировина, али и културно-историјским споменицима.

Том приликом обишли смо у понедељак 3. јула лежиште и површински коп Дрмно, а након тога и Виминацијум. На путу за Жагубицу свратили смо и до манастира Горњак. У уторак 4. јула домаћин нам је била компанија Данди Племенити Метали, где су колеге из грчке упознате са геолошким истраживањима лежишта злата у седиментима, као и са најновијим открићем лежиштем Чока Ракита. У петак 5. јула обишли смо предузеће Златна Река Ресурси, где су нас домаћини упознали са начином истраживања полиметаличних лежишта на Рогозни. Током поподнева истог дана обишли смо и стари град Маглич, користећи скелу за превоз. Последњег теренског дана 6. јула обишли смо компанију Rio Sava Exploration у Лозници, где је студентима презентован начин и резултати истраживања лежишта јадарита и бората. Током посете свим локацијама студентима је било омогућено и упознавање са карактеристичним интервалима језгра, што је допринело бољем разумевању геолошке проблематике истраживања лежишта.

У име Српског геолошког друштва захваљујем се свим колегама из наведених компанија на помоћи у организацији и реализацији ове стручне екскурзије. Више о посети грчких студената у оригиналном тексту на енглеском.