Обавештење Комисије за карст СГД

Објављено: 10.05.2022. - 16:22 | Аутор: | У категорији:

 

Драге колегинице и колеге, чланови Комисије за карст СГД,

Надам се сви сте добро & здраво и да је време Цовида за нама, бар оно тешко. Ево кратке рекапитулације неких од догађаја везаних за карст за које верујем да ће привући вашу пажњу и учешће.

1.      Међународна година пећина карста (http://iyck2021.org/) је због пандемије продужена и на текућу 2022. На сајту се можете упознати са неким од изузетно бројних, реализованих или предстојећих активности, којима смо и сами бар донекле допринели.

2.      Од 26-30 маја одржаће се у Требињу девети по реду интернационални курс CEKA – „Characterization and Engineering of Karst Aquifers“. После две пандемијске године када смо морали да курс одржавамо онлине, враћамо се поново на терен и традиционално место одржавања. Прелиминарни програм постављен је на сајт Центра за хидрогеологија карста www.karst.edu.rs, за неки дан следи и детаљни програм предавања.

3.      EUROKARST 2022 одржаће се од 22-25 јуна у Малаги, Шпанија (https://cehiuma-eventos.adabyron.uma.es/event/1/). Конференцију ће пратити бројне активности, између осталог додела награда поводом 50 година Комисије за карст IAH (Petar Milanović, Derek Ford, Yuan Daoxian)), представљање књиге „Lands of Karst“ у којој је један део вас и сам учествовао, годишњи састанак Комисије за карст IAH, вероватно и пост-конгресно путовање од Малаге до Мадрида.

4.      Интернационални спелеолошки конгрес, 18-и по реду (https://uis2021.speleos.fr/) одржаће се од 24-31 јула у Савоји, на обали језера Бурже, испод Мт. Блана у Француској.

5.      Конференција „Man and Karst“ одржава се на Сицилији (www.cirs-ragusa.org) у месту Custonaci (Трапани провинција) од 12-17 септембра. Организатор, наш колега Rosario Ruggeri побринуо се за заиста леп програм и коректну котизацију – овде.

6.      Наше колеге са Географског факултета организују 23. и 24. научни скуп о карсту посвећен преминулом професору Душану Гавриловићу. Контакт за детаљније информације преко е-маила skup.o.krasu@gef.bg.ac.rs

7.      21 и 22 октобра одржаће се мултидисциплинарна конференција “Значај, стање и перспецтиве коришћења и заштите ресурса у карсту”. Првог дана 21 октобра скуп је у свечаној Сали САНУ, а наредног стручна екскурзија по карстним теренима дуж северног, СЗ и јужног обода Бељанице. Liflet је постављен на сајт Центра за хидрогеологија карста www.karst.edu.rs. 

Надам се виђењу и дружењу на овим скуповима!

Што се тиче наших традиционалних екскурзија са дво-годишњим ритмом, до сада смо од 2013. одржали 4 званичне (Прерасти И.Србије, Јерма – Ст. Планина, Карст СЗ Босне, Карст области између Олта и Дунава) и једну незваничну „пандемијску“ прошле године са 7 учесника (Рафтинг кањоном Таре и Пивска површ). Отварамо конкурс за промишљање о следећој тури у 2023.