Изјава декана Рударско-геолошког факултета

Објављено: 23.12.2021. - 10:04 | Аутор: | У категорији:

 

Поштовани Ректоре, проректори, декани и чланови Сената Универзитета у Београду,

др Биљане Стојковић, редовни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду, 08.11. 2021. године, у емисији „Добар-лош-зао“ је изјавила следеће: „…постоји ново занимање у Србији, а зове се ловац на геологе. Они луњају по“… (није дефинисала где мислећи на грађане Србије)..“ и јуре те геологе и они су заиста ухватили више њих. Они иду са необележеним таблицама, немају никакав путни налог, али они знају где ће их већ наћи, лове их, узимају им те узорке које су они покупили и отерају их, тако да је то ново занимање – ловац на геологе“.

Др Биљана Стојковић, редовни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду је са видним задовољством изнела свој став – прилог  адреса емисије.

https://www.youtube.com/watch?v=hyPjIOhl1Rw

Сматрамо да је др Биљана Стојковић, редовни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду, својим изнетим мишљењем и ставом повредила кодекс професионалне етике Универзитета у Београду, по члановима 5., 6 и 14., став 2.

Као факултет који је у саставу Универзитета у Београду, захтевамо да нам се др Биљана Стојковић, редовни професор Биолошког факултета Универзитета у Београду, јавно извини у медијима, јер је својом изјавом увредила све који у својој дипломи имају титулу геолог, као и студенте и запослене на Рударско-геолошком факултету у Београду. Поред тога, својом изјавом је подстакла ометање обављања стручних и научних активности колега који своја истраживања изводе на терену, због чега је већ нанета штета колегама, а што је и у супротности са Уставом Србије.

У супротном ћемо бити принуђени да њено и сва друга неакадемска и неетичка понашања и изјаве запослених на факултетима Универзитета у Београду, а које руше углед Рударско-геолошког факултета и грађана Србије које смо школовали или школујемо, процесуирамо, ради заштите наше струке и нашег факултета.

Декан

Рударско-геолошког факултета

Проф. Биљана Аболмасов