In Memoriam – Проф. др Ненад Бањац (1952 – 2019)

Објављено: 27.04.2019. - 13:21 | Аутор: | У категорији:

Наш драги колега, пријатељ и бивши председник Српског геолошког друштва Проф. Др Ненад Бањац преминуо је, после тешке болести, 23. априла 2019. године у Београду.

Ненад Бањац

Проф. др Ненад Бањац
(1952-2019)

Ненад Бањац редовни професор у пензији Рударско-геолошког факултета у Београду своје радно ангажовање је, након завршених студија на РГФ-у, започео у Сеизмолошком заводу Републике Србије где се задржао до 1987. године када прелази на Рударско-геолошки факултет. На факултету је градио академску каријеру од асистента до редовног професора и у том периоду био је аутор и коаутор више од 60 радова објављених у реномираним часописима. На почетку каријере, као сарадник за сеизмотектонику у Сеизмолошком заводу у Београду, бавио се изучавањем геолошке грађе територије Србије и њеним специфичностима везаним за појаве земљотреса. Касније се превасходно бавио стратиграфијом односно биостратиграфијом мезозоика. Осим тога био је аутор једног уџбеника, три поглавља у монографијама и учесник на више стручних и научних пројеката. Посебно треба истаћи дугогодишње уређивање едиције Геолошка библиографија Србије. Осим редовног посла као универзитетског радника, обављао је и низ функција на матичном факултету и Универзитету у Београду. У пензију је отишао 2017. године са места редовног професора и Шефа Геолошког одсека Рударско-геолошког факултета у Београду.

Његов рад је обележило дугогодишње ангажовање у раду Српског геолошког друштва. Од 1988. године био је директно ангажован у раду Управе СГД прво као благајник (1988-1992), затим као секретар (1998-2002), да би за председника био изабран 2008. године и ту функцију је обављао до 2012. године. Након тога је још четири године (2012-2016) остао на функцији некадашњег председника који има консултативну улогу у Управи СГД.

У периоду кризе у раду Друштва (1998/1999) био је нарочито активан у обнављању статуса, регистрације као и саме активности Друштва.
Као председник током свог мандата успешно је организовао 15. конгрес геолога Србије са међународним учешћем (Београд, 2010), Свечану академију поводом 120 година рада Српског геолошког друштва (Београд, 2011), као и 17. конгрес Асоцијације геолошких друштава Европе (17. МАЕГС), који је био одржан у Београду 2011. године у склопу обележавања јубилеја Српског геолошког друштва.

У свом раду у Друштву био је запамћен и као врсни хроничар историје геологије, како у Србији тако и шире. Ту своју склоност преточио је у рад Секције за историју геологије, а нарочито је остао запажен његов рад на монографији 125 година Српског геолошког друштва. Чак и његова улога Јована Жујовића у Игроказу који је уприличен поводом прославе јубилеја Друштва 23. фебруара 2016. године, остаће упамћена по спонтаности и духовитости.

Српски геолози памтиће Ненада Бањца, не само као доброг професора, него и као дивног колегу, благе нарави који је тежио компромисима, а изнад свега, као доброг пријатеља.

Нека му је вечна слава!


banjac_125god

Др Ненад Бањац (у средини) са бившим председницима Друштва (Др Љ. Рундић – лево, Др З. Стевановић – десно) на прослави поводом 125. година Српског геолошког друштва


banjac_igrokaz

Др Ненад Бањац говори на скупу поводом 125. година Српског геоошког друштва


banjac_kolege

Др Ненад Бањац у разговору са младим колегама (Н. Крстеканић – лево, Др У. Стојадиновић – десно)


banjac_teren

Др Ненад Бањац на једном од многих обилазака терена