„Где се крије мамут?“

Објављено: 27.12.2021. - 22:00 | Аутор: | У категорији:

 

При крају 2021. године, у организацији Еколошког покрета Земун (ЕПЗ), чланови Секције за историју геологије и Комисије за квартар Српског геолошког друштва (Љупко Рундић, Млађан Јовановић, Тивадар Гаудењи и Виолета Гајић) били су стручно-научна подршка за промотивни кратки филм (спот) Где се крије мамут“ који говори о заштићеним лесним профилима у Земуну и Батајници (интегрална HD верзија траје 7,5 минута, а резиме 41 секунду – ПРЕУЗМИ ОВДЕ). Цео пројекат је суфинансиран од стране Министарства за заштиту животне средине Републике Србије.

Сарадња ЕПЗ и СГД успешно траје већ 8 година. У перспективи имамо још пуно заједничких планова. Позивамо све чланове СГД и ширу јавност да погледају филм и тако се информишу о нашим истраживањима и њиховом значају за локалну и ширу заједницу. Исто тако, позивамо све љубитеље природе а посебно геологије да нас посете и путем стручних радионица непосредно се информишу о активностима које спроводимо на промоцији и заштити геолошких споменика. Наши студенти у оквиру теренске наставе посећују лесне профиле и директно се на терену упознају са начином рада и примењеним методама.

Овом приликом треба подсетити да је пре две године (2019), радећи на подизању опште видљивости онога чиме се бавимо, креирана и Андроид апликација проширене реалности „Прозор у ледено доба“ како би сви који желе могли „ући“ у виртуелни свет Плеистоцена (www.lagumica.rs ). Посредством апликације, поред едукативног садржаја о лесу и визуелног погледа на лесно-палеоземљишне хоризонте на профилу у Земуну, можете са било које локације, уз помоћ мобилног телефона видети живи свет и амбијент који је постојао пре око 500.000 година. Посебно је важно истаћи коришћење ове апликације за потребе радионица за децу, ученике и грађанство. Апликација је актуелна и доступна свима за преузимање као за мобилне телефоне тако и за компјутере (апликацију можете бесплатно преузети са Play Store). Осим тога, доступни су и други штампани материјали и брошуре које промовишу наша научна истраживања и активност Еколошког покрета Земун (www.lagumica.rs ).

На заштићеним лесним профилима у Земуну и Батајници снимљена је и ауторска емисија новинарке Смиљане Попов (Студио Б) – Београд за почетнике: Пут у Ледено доба у којој се може чути и видети пуно више детаља о активности ЕПЗ, лесно-палеоземљишним наслагама, температурним варијацијама и климатским променама за време последњих 800.000 година (https://youtu.be/04BmjZlXOt4 ).

У име стручног тима и ЕПЗ (www.lagumica.rs; www.leszemun.rs ), свим нашим члановима и свим љубитељима природе а посебно геолошке баштине, желимо добро здравље и успешну Нову 2022. годину!

Љупко Рундић