EFG Endorsed PERC Seminar

Објављено: 01.02.2020. - 23:12 | Аутор: | У категорији:

Српско геолошко друштво и Европска федерација геолога позивају вас на EFG Endorsed PERC Seminar који ће се одржати 20. маја 2020. у хотелу „Језеро“ на Борском језеру.

Још од раних осамдесетих година прошлог века, јавно приказивање резултата истраживања, ресурса и резерви минералних сировина дефинисано је низом различитих станрарда, у које спадају: PERC (Eвропа), JORC (Aустрaлaзијa); NI 43 101 законски акт и CIM Definition стандарди (Кaнaдa), SAMREC (Јужна Aфрикa), SEC Industry Guide 7 (САД) и др. Од 1994.г., под окриљем CRIRSCO (Committee for Mineral Reserves International Reporting Standards – Комисија за међународне стандарде извештавања о резервама минералних сировина) сва релевантна тела која су учествовала у формирању различитих стандарда су сарађивала у разрађивању ових стандарда и њиховим усклађивањем у циљу стандардизације дефиниција кључних појмова.

Овај семинар ће представљати увод у принципе на којима се заснивају наведени стандарди са посебним освртом на PERC Стандард. Нагласак ће бити на улози и одговорностима компетентног лица током припрема процена и извештаја у складу са PERC Стандардом.

Теме које ће семинар покрити су:

  • Историјат и карактеристике регулаторних оквира
  • Преглед PERC Стандарда
  • Националне организације за извештавање и струковне организације
  • Улога и одговорност компетентних лица
  • Јавни извештаји – врсте извештаја, сагласност, одговорност и пропратне информације
  • Фактори измене and reasonable prospects of eventual economic extraction
  • УпортебаTaбеле 1 (PERC Стандард) за процену ризика.

Семинар је намењен извршиоцима који имају звање Компетентних/квалификованих лица везано за извештавање о резултатима истраживања, ресурсима и резервама минералних сировина, као и за оне који се припремају за ова звања.

Семинар ће држати Едмунд Сајдс, дугогодишњи члан PERC-а. На почетку каријере радио је за Рио Тинто у Ирској, Панами, Великој Британији, Шпанији и Португалу, где је стекао искуство у истраживању различитих типова лежишта, затим у оцени пројеката до управљања процесима развоја рудника. Радио је и у ITC институту у Холандији где се бавио развојем, истраживањем и консалтингом. Од 2004. ради као консултант у области рударске индустрије, трекутно у оквиру сопствене компаније Orebody Risks Limited. Кооптиран је у PERC 2014. да би радио на курсевима везаним за PERC.  Изабран је за секретара PERC-а у мају 2018. и тренутно је један од четири представника Института геолога Ирске (IGI). У септембру 2018. постављн је за другог представника PERC-а у CRIRSCO комитету.

Сви полазници семинара ће добити PERC-ове сертификате. Детаљније информације о PERC семинару биће објављене ускоро.