10. маја у 12 часова!

Објављено: 10.05.2022. - 16:26 | Аутор: | У категорији:

 

Драге колегинице и колеге из Српског геолошког друштва,

Обраћамо вам се испред Синдиката науке Србије и кампање За достојанствен рад у науци са циљем да ваше удружење упознамо са активностима Синдиката и кампање, као и захтевима који су упућени Министарству почетком ове године.

Уједно вам пишемо и са молбом да нас подржите у овој борби, јер сматрамо да она надилази захтеве за побољшањем наших радних услова и да се тиче читаве научне заједнице, па и будућности науке и стручности у Србији. Верујемо да као озбиљно струковно удружење препознајете значај проблема са којима се суочавамо и потенцијалних импликација.

Наши захтеви су:

1. Једнаке плате за једнак рад
2. Сигуран посао за све научнике

Иако је известан помак начињен од почетка деловања наше кампање (попут доношења Програма институционалног финансирања од стране Министарства који прописује закључивање уговора о раду са истраживачима за период трајања звања), наши захтеви још увек нису испуњени. Научноистраживачке организације, првенствено факултети, и даље одбијају да са истраживачима закључе уговоре у раду у складу, а поменутим Програмом (иако је он постао правно важећи још 25. фебруара). Уместо тога, на одређеним факултетима појавили су се документи и приче о разматрању актуелних кадровских потреба које се тичу научноистраживачке делатности. Наговештава се могућност евентуалних отказа одређеном броју истраживача (и то по нејасним и необјективним критеријумима), уместо потписивања уговора са њима који су у складу са законом.

Када је у питању први захтев, преговори о нашим платама прекинути су још пре више од месец дана без јасног напретка. Влада и Министарство ништа не говоре о томе како намеравају да реше проблем постојања огромних разлика у платама за исти рад.

Надамо се да ће у вашем струковном удружењу, које је такође усмерено на унапређење знања, бити препознат значај ових проблема и да ћете нам пружити подршку у борби против деградирања науке и струке у Србији. То можете урадити тако што ћете упутити званичну подршку, поделити вест о нашем предстојећем протесту, или позвати своје чланове на протест преко интерних канала.

Овакво стање ствари уназађује развој науке у Србији и представља кршење закона и права великог броја запослених у науци.

Из тог разлога Синдикат науке Србије организује нови велики протест, 10. маја у 12 часова окупићемо се на Академском платоу поред зграде Ректората Универзитета у Београду, а у протестну шетњу ћемо кренути ка Влади Републике Србије и Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Уколико имате нека питања или недоумице у вези са нашим захтевима и активностима или бисте желели да више разговарамо о томе, молимо вас да нам пишете.

Срдачан поздрав,
Синдикат науке Србије и кампања За достојанствен рад у науци


Српско геолошко друштво
Каменичка 6/п.фах:227
11000 Београд;
ПИБ:102195159