100 година од првог истраживања леса у Земуну

Објављено: 24.05.2021. - 12:13 | Аутор: | У категорији:

Чланови Секције за историју геологије и Комисије за квартар СГД, воде научна истраживања на заштићеном лесном профилу у Земуну већ неколико година (Љупко Рундић, Млађан Јовановић, Тивадар Гаудењи и Виолета Гајић). У организацији Еколошког покрета Земун, који је управљач овим заштићеним природним спомеником, 21.05.2021. организован је стручно-научни скуп поводом 100 година од првог истраживања леса у Земуну (1920-1921) које је обавио Владимир Ласкарев, познати руски и српски геолог, академик САНУ, дугогодишњи професор геологије на Универзитету у Београду и истакнути члан СГД.

Осим стручних и научних предавања (први део скупа, ул. Орачка 4, Земун) којима су присуствовали представници Министарства за заштиту животне средине, Градског Секретаријата за заштиту животне средине, Завода за заштиту природе Србије, Српског геолошког друштва, Физичког и Географског факултета УБ, Геолошке и хидрометеоролошке школе „Милутин Миланковић“, Центра за промоцију науке, ЈП „Београдска тврђава“, ЗП „Сланкамен“, и др. , у другом делу је уприличена радионица за све учеснике који су обавили краћу вожњу бродом до заштићеног лесног профила у Земуну. Лепо време, освежење на палуби брода, стручна дискусија и заједничко фотографисање, допринели су да сви учесници понесу изузетно пријатне утиске са овог догађаја.

У наставку, следи неколико фотографија са овог скупа: https://drive.google.com/file/d/1Q10ZDo18WQr7Mj5zy-iisFbWcS90rqIh/view?usp=sharing