Свечана академија и научни скуп у поводу 125 година од оснивања СГД

21. октобра 2016. у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду одржан је свечани скуп у поводу 125 година од оснивања нашег Друштва. Скупу су присуствовале бројне званице, представници научне заједнице Србије, представници Министарства рударства и енергетике, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и Привредне коморе Србије, геолози из Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, као и наши чланови и пријатељи.

Почасни гости били су председници геолошких научних друштава из региона: Dr Antoneta Seghedi (Румунија), Dr Eugenia Tarassova (Бугарска), Dr Baksa Csaba (Мађарска), Dr Spyridon Pavlides (Грчка), Dr Matevž Novak (Словенија), Dr Alojz Filipović (Босна и Херцеговина), Слободан Радусиновић (Црна Гора), затим Dr Franz Neubauer (потпредседник Геолошког друштва Аустрије), Dr Michael Neuman (потпредседник Европске федерације геолога ЕФГ), као и гђа. Moranа Hernitz-Kučenjak (секретар Хрватског геолошког друштва).

1  2 

Скуп је отворен наступом хора Collegium Musicum предвођеног диригенткињом
Драганом Јовановић и поздравном речи Зорана Стевановића, председника СГД:

 

3  „Поштоване даме и господо, драге колегинице и колеге, СГД ове године слави свој 125 рођендан. Дуг пут кроз време, дужи од сваког људског века, пут који јесте био тежак и трновит, али све нас који се данас налазимо на њему чини поносним, и можемо рећи и задовољним. Задатак нашег Друштва није промењен без обзира на време и друштвене околности, уграђен је и у први члан нашег Статута и гласи: „да геолошки проучава српске и остале земље Балканскога полуострва и да своје чланове и остале заинтересоване обавештава о достигнућима геологије и сродних наука".

 

4

Радно председништво: академик Видојко Јовић,
проф. Иванка Поповић, проректорка Београдског универзитета,
проф. Александар Грубић, дугогодишњи председник СГД

Скупу су се обратили у име Српске академије наука и уметности Видојко Јовић, у име домаћина Београдског универзитета Иванка Поповић, као и Слободан Вујић у име Академије инжењерских наука Србије. Скуп је поздравила и већина почасних гостију из иностранства која је том приликом уручила и више пригодних поклона нашем Друштву.

5  6 
  Поздрав С. Вујића (лево) и Е. Тарасове (десно). S.Pavlides (доле лево) и група учесника
 7  8
9   10
F. Neubauer поздравља скуп и најављује предстојећи конгрес
Карапато-балканске геолошке асоцијације који ће се одржати
у Салцбургу 2018 (лево). M. Neuman (ЕФГ, десно)

Након кратког реферата председника З. Стевановића о актуелном тренутку Друштва и признањима добијеним у поводу јубилеја, представљена је јубиларна монографија „125 година Српског геолошког друштва“ од стране самих уредника Александра Грубића и Љупка Рундића. Богато илустрована фотографијама и прилозима из историје Друштва, садржи и четири прилога који описују рад у појединим раздобљима рада, које су поред уредника, сачинили и Милан Судар и Ненад Бањац.

11  12 
  А. Грубић (лево) и Љ.Рундић (десно) представљају монографију

На крају првог дела скупа додељена су признања заслужним члановима Друштва, као и појединцима и установама које су помагале наш рад и активности.
Одлуком Управе додељене су две медаље за изузетан допринос раду Друштва. Ове медаље се додељују за „дугодишњи рад на подизању угледа Друштва“. Први добитник је професор Александар Грубић, председник Друштва у периоду 1981-1982. и 1998-2002. Друга медаља
додељена је такође за „дугодишњи рад на подизању угледа Друштва“ Др Ивану Антонијевићу који је такође предводио наше Друштво у 20. веку и то у периоду 1985.-1987. Повеље Српског геолошког друштва за вишегодишњу успешну организацију и реализацију активности Друштва, додељене су двојици председника који су у по два мандата предводили наше Друштво у 21. веку и значајно помогли поновном подизању његовог угледа - Љупку Рундићу и Ненаду Бањцу.

13 
 А. Грубић са члановима Управе Весном Лесић и
Тиварадом Гаудењијем по додели признања
 14
 Н. Бањац са признањем


Плакету Српског геолошког друштва добило је 15 институција, организација и појединаца који су дали значајан допринос активностима Друштва, било као непосредни учесници у реализацији наших програмских активности, промотери улоге нашег Друштва, сарадници у остваривању циљева, или компаније које су нас значајним новчаним прилозима подржале у овој години јубилеја.


Плакете су додељене:
академику Видојку Јовићу, САНУ – Одељењу за математику, физику и геонауке, Иванки Поповић (проректорки Универзитета у Београду), Живославу Тешићу (председнику Српског хемијског друштва), Драгану Долићу, Ђорђу Мариновићу, Николају Залевском (директору НТЦ НИС Нафтагас), Снежани Лакићевић (менаџеру НИС а.д.); Научно технолошком центру НИС Нафтагас, Нови Сад, Слободану Вујићу, Академији инжењерских наука Србије, Рударско-геолошком факултету, Геолошком заводу Србије,PM Lucas Enterprises d.o.o. Зорану Ђајићу („Камен Србије“).


16  17   18
Награђени Д. Долић (лево), Ђ. Мариновић (средина) и
Ј. Миливојевић (продекан, у име РГФ)

Захвалнице за учешће и помоћ у активностима Друштва додељене су:
Српском хемијском друштву, Друштву геоморфолога Србије, Институту за водопривреду „Јарослав Черни“ Београд, Rakita Exploration/ Freeport – McMoran Exploration Corporation, Rio Sava Exploration, Beograd, Hidro-geo rad, Beograd, InSitu d.o.o., Beograd, Геосфера, Београд, Geoalfa, Beograd, Центру за хидрогеологију карста Депaртмана за хидрогеологију РГФ, Лабораторији за геотермалну енергију и енергетску ефикасност Депaртмана за хидрогеологију РГФ, Центру за хидрогеологију лежишта минералних сировина Депaртмана за хидрогеологију РГФ, Марији Кукавици, Љубинку Савићу, Дамњану Новчићу, Марини Чокорило Илић,Саши Милановићу;Ивици Стојановићу,Милошу Радоњићу,Наташи Герзини,Даници Срећковић Батоћанин,Невенки Ђерић,Браниславу Петровићу, Вељку Мариновићу, Милану Вукићевићу, Наталији Ћирици, Сањи Марковић, Марини Поледици, Даници Стевановић, Кристини Милићевић, Љиљани Васић, Богдану Кузмановићу,Милошу Миланковићу, Јовану Милошевићу, Марку Митровићу, Ивану Дракулићу.


19
Ж. Тешић, проректор БУ и председник Српског хемијског друштва

Након откривања спомен плоче СГД у дворишту Ректората и коктела, у поподневном делу одржан је научни скуп са поднета четири пленарна реферата који су објављени и у јубиларној свесци Записника СГД за 2016. Подносиоци ових реферата били су Раде Јеленковић, Љупко Рундић, Зоран Стевановић, Зоран Радић и Александра Маран Стевановић.

20 
 Р. Јеленковић подноси реферат о минералним ресурсима Србије
 21
 Атмосфера са скупа
22 24
Поподневним радом председавали су Н. Бањац и В. Лесић
на слици десно су приказани сувенири који подељени свим учесницима

 

25 
Будућност нашег Друштва: Марина, Бранислав, Богдан, Наталија,
Даница, Сања и Вељк
о

У вечерњим часовима за почасне госте и део организатора и награђених колега одржан је пријем у Аеро клубу.

26  27  28 
Генерални спонзор за 2018.
Генерални спонзор за 2018.
17.КГС ИНФОРМАЦИЈЕ