Откривање спомен плоче СГД у Ректорату Универзитета у Београду

Дана 21. октобра 2016. у склопу програма обележавања 125 година од оснивања нашег Друштва у Ректорату Универзитета у Београду одржан је свечани скуп и откривена је спомен плоча у дворишту Капетан-Мишинoг здања.
Идеја о постављању спомен плоче на месту где је од свог оснивања 1880. па све до пресељења у нову зграду 1952. деловао Геолошки завод Велике школе, потом и Универзитета, и где је 1891. основано Српско геолошко друштво, одавно је присутна међу нашим члановима и нажалост до сада није могла бити реализована.

Разумевањем садашњег Ректорског колегијума Универзитета у Београду и посебно проректорке за међународну и међууниверзитетску сарадњу Иванке Поповић и проректора за науку, иновације и трансфер технологије Живослава Тешића који су, или су били, и на челу нама најближег Српског хемијског друштва, дошло је и до реализације ове идеје.7
Идејно решење и текст усвојени су на седници Управе Друштва 2015. Израда спомен плоче поверена је нашем дугогодишњем члану Зорану Ђајићу („Камен Србије“), који је као донацију Друштву обезбедио камен и извршио монтажу након финалне обраде плоче.
Откривању спомен плоче присуствовали су учесници свечане академије СГД.

Поздравни говор упутили су проректорка Иванка Поповић и професор Александар Грубић, наш дугодишњи председник и овогодишњи добитник медаље СГД, који је и главни иницијатор ове идеје. У свом говору проф. Грубић подсетио је на положај кабинета Јована Жујовића изнад улаза кроз који су степеништем пролазиле генерације наших геолога. У његовом краћем говору истакнуто је следеће:
„Када сам 30. јуна 1952. године, као тек дипломирани геолог, сишао низ ове степенице, нисам могао баш никако да претпоставим како ћу, стицајем околности, после 64 године бити на истом месту са лепим задатком да откријемо спомен плочу са овако важном историјском белешком...
Овде, у прво време, само на првом спрату а после Првог светског рата у целом овом делу зграде, дешавали су се сви значајнији догађаји и послови нашег Друштва. Тако је било све до јесени 1952. и то без обзира на све па и на највеће промене кроз које је Друштво пролазило. Поменуте 1952. године Друштво се, са својим домаћином Заводом за геологију и палеонтологију Београдског универзитета, иселило у нове просторије у Каменичкој 6.

Одавно смо сматрали да је веома важно за историју наше српске науке и културе да се видно обележи место настанка и вишедеценијског деловања трећег научног друштва у Србији. На крају, то смо и дочекали захваљујући ангажовању генерације геолога која сада води струку, и великом разумевању Ректорског колегијума Београдског универзитета, коме смо неизмерно захвални. У енергичном залагању за ову спомен плочу у том уваженом Колегијуму посебно место имала је проректор професорка др. Иванка Поповић којој изражавамо наше велико поштовање и колегијалну захвалност. Доживели смо то и, ако нам не замерате - веома смо срећни.
Од овог тренутка спомен плоча је откривена за јавност.“

 

Генерални спонзор за 2018.
Генерални спонзор за 2018.
17.КГС ИНФОРМАЦИЈЕ